ROMATİZMAL HASTALIKLAR POLİKLİNİĞİ
Prof. Dr. Ayşe KARAN
Doç. Dr. Sina ARMAN
Romatizmal Hastalıklar Polikliniği 1998 Mart ayında Prof. Dr. Emel Özcan tarafından kurulmuştur, uzun bir süre Prof. Dr. Emel Özcan ve Prof. Dr. Ayşe Karan koordinatörlüğünde yapılmış olup, halen Prof. Dr. Ayşe Karan ve Doç. Dr. Sina Arman tarafından yürütülmektedir. Romatizmal hastalıklar polikliniğinin kuruluş aşamasında Prof. Dr. Resa Aydın katkıda bulunmuştur, kendisine çok teşekkür ederiz.
Kuruluş Amacı
- Romatizmal hastalıklar polikliniğinin amacı, Ankilozan Spondilit ve Romatoid Artritli ağırlıklı olmak üzere romatizmal hastalığı olan hastaları hastalıkları hakkında bilgilendirmek
- Bu amaçla eğitim seminerleri düzenlemek
- Hastaların tedavi ve takibini yapmak
- Rehabilitasyon amacı ile grup egzersiz programlarını oluşturmaktır.
Ne Yapıyoruz?
Polikliniğimizde Amerikan Romatoloji Birliği’nin (ACR) son güncel sınıflamalarına göre hastaların teşhisi kesinleştirildikten sonra, hastalık aktivitesinin ağırlığına göre, dereceli bir ilaç ve egzersiz programı düzenlenir. Burada sadece ACR kriterleri değil,aynı zamanda kişilerin fonksiyonel durumları Dünya Sağlık Örgütü’nün ICF sınıflandırmasıyla değerlendirilir ve kişiye özel çevresel çözümler önerilir. Çeşitli broşürler ve hasta eğitim programlarıyla kişinin hastalığıyla baş etme yeteneği artırılır. Egzersiz stratejileri de kişinin enerji tasarrufunu sağlayacak ve nazik bir şekilde eklemlerini koruyacak şekilde planlanır. Fiziksel ajanlarda parafin banyosundan, lazer tedavisine kadar geniş bir alanda bilimsel kanıtlar ışığında hastaya özel tedavi seçimi yapılır. Akupunktur, eklem içi kortikosteroid enjeksiyonları, ozon enjeksiyonları, özellikle sistemik hastalıklarda etkili majör hemoterapi uygulaması da polikliniğimizce yapılmaktadır. Eklemlerdeki şekil bozukluklarını engellemek için erken dönemde kişiye uygun atel ve ortezler de tedavinin bir parçasıdır. İlaç tedavisi altındaki hastalarımız karaciğer ve böbrek fonksiyonları ve hastalık aktivitesi açısından yakından izlenir. TNF-alfa inhibitörü olarak isimlendirilen son dönemde geliştirilen ilaçların yan etkileri ise çok daha yakından izlenmekte ve uygulamaları ise hastane koşullarında yapılmaktadır.
Hasta eğitim seminerleri şu ana kadar 9 kez yapılmış ve bu seminerlerde yaklaşık 120 hastaya hastalık hakkında ayrıntılı bilgi verildikten sonra, korunma prensipleri ve egzersizler uygulamalı olarak öğretilmiş ve tartışılmıştır. 23 hasta 4’er kişilik gruplar halinde yoğun grup egzersiz programına alınmıştır. Hastalara fizyoterapist eşliğinde ve doktor gözetiminde postür, solunum, germe, güçlendirme ve aerobik egzersizler haftada üç gün 6 hafta süreyle yaptırılmıştır.
Hastalara yönelik bir hasta eğitim rehberi kitapçığı hazırlanmıştır. Bunun hastaların her zaman başvuracağı bir kaynak niteliğinde olmasına dikkat edilmiş, hastalık hakkında bilgi verilmiş, korunma prensipleri anlatılmış ve egzersizlere geniş yer verilmiştir.
Çalışma Günleri
Romatizmal Hastalıklar Polikliniği her hafta Çarşamba günleri saat 8.30’dan 12.30’a kadar İstanbul Tıp Fakültesi, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Poliklinik binasında yapılmaktadır.
Nasıl Başvurulabilir?
İstanbul Tıp Fakültesi, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı genel polikliniğinden 0(212) 414 20 00 nolu telefonla randevu alındıktan sonra, poliklinik hekimi tarafından değerlendirilen hasta Romatizmal Hastalıklar Polikliniğine yönlendirilir.